MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ

13.12.2018 289

             Kayıt-kabul şartları

             Madde 15 — Lise'ye; sağlık durumu öğrenim görmek istediği meslek eğitimine uygun olanlardan;

             a) İlköğretim okulu/ortaokul mezunu olanlar,

             b) Bakanlığa ve diğer bakanlıklara bağlı orta öğretim düzeyindeki okullardan ayrılanlar ile mezun olanlar,

             c) Bir yüksek öğretim kurumundan ayrılanlar veya mezun olanlar,

             d) Denklik belgelerinde belirtilen öğretim düzeylerinin yukarıdaki şartlardan birisini taşıması durumunda, yurt dışında öğrenim görmüş olanlar,

             kayıt yaptırabilirler.

             Yabancı uyrukluların kayıt-kabulleri

             Madde 16 — Yabancı uyrukluların kayıtlarında ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

             Kayıt için başvuru zamanı 

             Madde 17 — Lise'de öğrenim görmek isteyenlerin kayıtları, Lise Müdürlüğünce belirlenen tarihler arasında yapılır.

             Kayıt için gerekli belgeler 

             Madde 18 — Kayıt için gerekli belgeler şunlardır;

             a) Nüfus cüzdanının fotokopisi, 

             b) Son altı ay içinde ön cepheden çekilmiş ve 4,5 x 6 cm. ebadında bir adet vesikalık renkli fotoğraf,

             c) Öğrenim durumunu gösteren  diploma, tasdikname, denklik belgesi ve benzeri belgelerin aslı; ayrıca orta öğretim mezunlarından diplomasının onaylı fotokopisi; okullarından alacakları onaylı not döküm çizelgesi veya transkript belgesi,

             d) Kayıt ücretinin yatırıldığına dair belgenin aslı,

             e) Askerlik çağına girmiş olanlardan askerlik durum belgesi,

             f) Alan derslerini telâfi eğitimi yoluyla almak isteyen kalfa ve ustalar için telâfi eğitimine katılacaklarına ilişkin okul veya kurumlardan alacakları resmî yazı,

             g) İkili Meslekî Öğretim Programı mezunlarından (TAMEM) kalfalık belgelerinin onaylı örneği ile başarı durum belgesinin aslı

             istenir.

             Askerlik çağına girmiş olanlar, (20 ve daha yukarı yaşta olanlar) askerlik durum belgesiyle, askerliğini yapmış olanlar ise;  Terhis Belgesinin onaylı örneği, askerlik cüzdanının fotokopisi ya da bağlı bulunduğu askerlik şubesinden alınmış belge ve kayıt evrakıyla birlikte açık öğretim bürolarına veya Lise'ye başvururlar.

             Kayıt döneminde bu belgeleri teslim etmeyen öğrencilerin kayıtları kabul edilmez.

             Yeni kayıt ve kayıt yenileme ücreti

             Madde 19 — Lise'ye yeni kayıt yaptıran ya da kayıt yenileyen öğrencilerden dönem başlarında, ilgili mevzuat hükümlerine göre Bakanlıkça belirlenen miktarda ücret alınır.

             Kaydı kabul edilen öğrenciler

             Madde 20 — Kaydı kabul edilen öğrenciler, öğrenim belgelerinin niteliğine göre aşağıdaki esaslara uyarlar:

             a) İlköğretim okulu/Ortaokul mezunları; Lise programındaki ortak dersler ile tercih ettiği alan/daldaki  (uzaktan ve yüz yüze) derslerinin tamamından sınava girmek, staj çalışmasını yapmak ve mezuniyet kredisini tamamlayabilecek kadar alan, ortak ve seçmeli derslerden kredi almak zorundadırlar.

             b) Alan/dal veya program değiştiren öğrenciler, okumadıkları ortak ve alan dersleri ile okudukları hâlde haftalık ders saati sayısı farkı birden fazla olan ortak ve alan derslerinden sorumlu tutulurlar.

             c) Alan/dalında öğrenimlerini tamamlamak isteyen öğrenciler, önceki sınıflarda başarısız oldukları ortak ve alan dersleri ile bu sınıflara sonradan konulan derslerden ve takip eden dönemlerdeki ortak ve alan derslerinden sorumlu tutulurlar.

             d) Döneminden önce ders seçimi yapılamaz. Ancak bir önceki dönem derslerinden başarısız olanlar, bir alttaki başarısız oldukları dönem dersleri ile döneminin derslerini birlikte alabilirler.

             e) Orta öğretim okulu/kurumu mezunu olup alan/dal veya program değiştirmek için başvuranlarda dönem şartı aranmaz. Bu öğrenciler, birbirini takip eden dersleri birlikte alabilirler.

             f) Dönemlere göre haftalık ders saati sayısı dersin kredisidir. Dersi başaran öğrenciler o dersin kredisini alır.

             g) Öğrenciler, birinci ve ikinci dönemlerde 35 kredilik ders, üçüncü ve daha sonraki dönemlerde ise 40 kredilik ders alabilirler/seçebilirler.

             h) Lise'ye kayıt yaptıran öğrenciler, alınması gereken ortak ve alan derslerinden sınava girmek, haftalık ders dağıtım çizelgelerinde gösterilen kadar alan, ortak ve seçmeli ders kredisi tamamlamak zorundadır. Ancak üç kez sınavına girilen ve başarısız olunan ortak dersin kredisi alınmaz. Mezuniyet kredisini seçmeli ders alınarak tamamlar. Öğrenci başarısız olduğu ortak dersi tekrar alabilir. 

             ı) Askerliğini yapmakta olanlar, istemeleri hâlinde kayıt yaptırarak askerlik görevini bitirinceye kadar, uzaktan öğretimle alınan ortak, alan ve seçmeli dersleri alabilirler.

             Kayıt başvuruları

             Madde 21 — Kayıt başvuruları, elektronik ortamda veya açık öğretim bürolarına yapılır. Kayıt belgeleri bürolar ve öğrenciler tarafından Lise'ye gönderilir.

             Kayıtların tutulması ve kesin kayıt

             Madde 22 — Lise'ye ön kayıt yaptıran öğrencilerin kayıt evrakı açık öğretim bürolarınca teslim alınır. Bu belgelere göre, alan/dal tercihleri dikkate alınarak listeler oluşturulur.

             Ön kayıt yaptıran öğrencilere ait kayıt evrak ve listeleri, il veya ilçe millî eğitim müdürlüklerince belirlenen okullara gönderilir. Yüz yüze eğitim verecek okullarda oluşturulan komisyonlar, ön kayıtları alınan öğrencilere ait öğrenim belgeleri doğrultusunda denklik/intibak işlemlerini yapar.

             Denklik/intibak işlemleri yapılan öğrencilere ait kayıt evrakı ve her öğrenci için düzenlenen Meslekî Açık Öğretim Lisesi Geçiş ve Muafiyet Belgesi ile öğrenci listeleri açık öğretim bürolarına teslim edilir.

             Açık öğretim bürolarınca ön kayıtları yapılan öğrencilere ait Geçiş ve Muafiyet Belgeleri ile listeler, değerlendirme ve yerleştirme komisyonuna teslim edilir.

             Değerlendirme ve yerleştirme komisyonunca ön kayıt başvurusunda bulunan öğrencilere ait söz konusu belgeler dikkate alınarak, Lise alan/dalına göre öğrenci tercihleri tasnif edilir ve kontenjanlara göre yerleştirme yapılır ve kesin kayıtları yapılacakların listeleri oluşturulur. Geçiş ve Muafiyet Belgeleri açık öğretim bürolarına teslim edilir.

             Açık öğretim bürolarınca kayıtları yapılan öğrencilere ait listeler ilân edilir.

             Kayıt tarihleri arasında, bu listelerde yer alan öğrencilerin kesin kayıt başvuruları açık öğretim bürolarınca alınır.

             Kayıtları alınan öğrenciler, kayıt defterine işlenir. Her öğrenci için iki adet kayıt zarfı doldurulur. Açık öğretim bürolarınca kayıt evrakının asıllarının olduğu kayıt zarfları, Lise Müdürlüğüne gönderilir. Ancak, kayıtları alınan öğrencilerin öğrenim belgesi ile Geçiş ve Muafiyet Belgelerinin birer örneği diğer kayıt zarfında, Millî Eğitim Bakanlığı Arşiv Hizmetleri Yönergesi gereğince açık öğretim bürolarında saklanır.

             Lise'ye kayıtları yapılan öğrencilerin yüz yüze eğitime katılacakların listesi ile Geçiş ve Muafiyet Belgesinin bir örneği, açık öğretim bürolarınca yüz yüze eğitim yapılacak okullara gönderilir. (EK- 1)

             Kesin kayıt

             Madde 23 — Kayıtlar, kayıt için gerekli belgelerin Lise Müdürlüğünce yapılan inceleme sonucunda kesinleşir. Kayıtları kabul edilmeyen öğrencilerin evrakı, açık öğretim bürolarına veya öğrenci adreslerine iade edilir. 

             Kayıt için başvuran öğrencilerce; kayıt yaptıracakları alan/dalla ilgili varsa kalfalık/ustalık belge ya da diplomalarının onaylı bir örneğini kayıt evrakıyla birlikte Lise Müdürlüğüne veya açık öğretim bürolarına teslim edilir. 

             Kayıtlar sona erdikten sonra gönderilen veya teslim edilen kalfalık/ustalık belgeleri ya da diplomaları ve benzeri belgeler, bir sonraki kayıt döneminde dikkate alınır.

             Öğrenciler ön kayıt için tasdikname, diploma, denklik belgesi ve benzeri belgelerin aslı ile askerlik durum belgesini açık öğretim bürosuna verirler veya Liseye gönderirler. Orta öğretim okul/kurumu mezunları diploma fotokopisiyle başvurabilirler.